Om Svågadalens Honung

Svågadalens Honung startades upp 2009 med 5 bikupor och består idag (2020) av ca 60 bisamhällen/kupor. Mitt mål är att utöka de närmaste åren och komma upp i ca 125 bisamhällen med en kvantitet av ca 5-6 ton honung. Om jag då har nya mål återstår att se……..

Svågadalens Honung arbetar etiskt, miljövänligt och i samförstånd med naturen. Vi är EU-ekolgiskt certifierade och även KRAV-godkända.

Honungens starka band till björn finns inte bara i ”Bamse´s värld” utan är till och från en besökare i våra bigårdar. Vi har stor förståelse för detta (eftersom vår honung är extremt god…) och anser att det är upp till oss själva att skydda bikuporna när vi ställer ut mat åt björnen i dess eget hem. Vi ägnar därför en del tid och kostnader åt att sätta upp och underhålla viltstängsel där andra kanske hellre skulle ansökt om skyddsjakt. Några bikupor står på tomten men merparten är spridda över Svågadalen.

På våren kan man i skogarna se tydliga spår då björnen vaknat ur sitt ide innan snön hunnit smälta bort. Vid det första besöket som vi hade 2009 var björnen lite försiktig och knuffade bara till kuporna lite. Några dagar senare så var den inte lika försiktig…… När vi säkrat kuporna genom att sätta upp elnät kunde man se tydliga spår på att en ivrigt grävande björn förgäves försökt gräva sig innanför stängslet.

Hemma på tomten hade vi inte satt upp några viltstängsel då vi inte räknat med björnbesök så nära vår gård. Det visade sig i år att vi trodde fel……. Efter att ha slagit sönder ett par kupor och tagit med sig honungsramar in i skogen för att äta i lugn och ro, kom den sedan tillbaka efter ett par veckor. I sin besvikelse över att på nytt finna elnät uppsatta runt kuporna bestämde björnen sig för att gå in i vår isolerade honungsbod – utan att använda dörren……

Vårt varumärke

Jag har valt att förse mina honungsburkar med en egentillverkad logotype då jag ser det som en viktig marknadsföring och ger ett mer personligt intryck. Jag är mycket nöjd och stolt över etikettens utseende som den lokala konstnären Bror Eric målat i samråd med mina önskemål.

Skryt…

Vill mest berömma er för eran underbart goda honung. Jag har köpt en burk till alla i min släkt och alla säger samma sak. Klart överlägsen andra!”
Friggesundskille

”Hoppas att allt är bra med dig och alla bin;) Först tänkte jag börja med att tala om att vi får jättemycket beröm för honungen på frukosten, framför allt förkylningshonungen. DEN ÄR SÅÅÅÅÅÅ JÄVLA BRA! Finns det någon möjlighet för dig att lämna lite visitkort som vi kan ha på frukosten för att göra lite mer reklam för dig? Och så en sista sak…. Går det att få tag på mer förkylningshonung?”
Linda Nordén
Breakfast Supervisor
Clarion Hotel Stockholm

”Hej!
Vilken fantastiskt god honung ni har! Den passar mig så himla bra, andra sorter kan faktiskt kännas lite obehagliga i min mun, kanske något allergiskt, men inte Er. Jag kan åka från Hudik bara för att köpa er honung… (Reds anmärkning: 3 mil enkel väg.)”

Konsument