Våra produkter

Svågadalens honung naturell

De produkter som vi säljer är naturligtvis vanlig naturell honung i fast/krämig konsistens som levereras i 500 gr glasburkar. Sin unika och omtyckta smak kommer under försommaren från blåbär, lingon, hallon & sälg. Under sensommaren kommer den till ca 50 % från bladhonung med övriga inslag av rallarros (mjölkört), lingon, blåbär, ljung och hallon. Dessa skördar blandas för att få fram en balanserad och återkommande välsmakande honung.

Svågadalens förkylningshonung
m. eucalyptus och pepparmynta

När skörd och tid tillåter så utökar vi vårt sortiment med ytterligare några honungssorter i begränsad upplaga. Vår mest populära honung är Svågadalens förkylningshonung. Den är smaksatt med eterisk olja från eucalyptus och pepparmynta som verkar uppfriskande för både näsa och svalg.

Svågadalens citron- & limehonung

Svågadalens citron- & limehonung är smaksatt med etiska oljor från citron och lime och passar utmärkt att använda som smaksättare i både dryck och all typ av matlagning. Såväl citron som lime har högt innehåll av C-vitamin och har traditionellt sett ansetts vara antiseptiskt och använts flitigt inom medicin.

Svågadalens fläderhonung

Svågadalens Fläderhonung har en söt och blommig smak av sommar som passar utmärkt i sallader, bakverk, efterrätter och te. Fläder hade förr i tiden stort anseende som läkeväxt och ansågs vara något av en universalmedicin.

Svågadalens flytande honung

Svågadalens Flytande Honung är en ren naturprodukt utan några tillsatser. Det betyder att honungen kan börja kristallisera efter någon månad. Den kan då värmas upp i max 40° och återfår då sin flytande form ytterligare en tid innan proceduren kan behöva upprepas samtidigt som den behåller sina näringsämnen. Vår flytande honung används med fördel i matlagning.

Svågadalens pollen

Svågadalens pollen är fullt av nyttiga näringsämnen. Det innehåller proteiner, aminosyror, vitaminer, antioxidanter, enzymer och mineraler. Pollen kan strös på gröten, i müslin eller användas i bakning och matlagning.

Svågadalens bivax- & ringblomssalva

Svågadalens Bivax- & Ringblomssalva med propolis är en universalsalva som även innehåller ullfett och lavendel. Den användes med fördel på torr och narig hud, sår, självsprickor eller till hundtassar. Honung och propolis har antiseptiska egenskaper och ullfettet är extra mjukgörande. Såväl ringblom som lavendel anses även de som sårläkande samt inflammationshämmande och lavendel har en lugnande effekt samt stimulerar celltillväxten.

Svågadalens bastuhonung

Svågadalens Bastuhonung påstrykes den varma huden efter tvagning. Låt verka under bastubadet och sköljes sedan av med varmt vatten. Huden blir mjuk och len samt tillförs fukt och näring. Honung har antiseptiska egenskaper och verkar positivt på narig hud samt små sår. Vår Bastuhonung innehåller även lavendel som anses vara sårläkande och inflammationshämmande med en lugnande effekt samt stimulerar celltillväxten.

Svågadalens bivaxljus

När tid och lust kommer till oss gör vi olika typer av bivaxljus.

Svågadalens bivax

Det finns många olika användningsområden för bivax och efterfrågan är till och från ganska stor från de som vill göra produkter men inte har något eget bivax. Svågadalens honung säljer sitt eget ekologiska vax i ett par olika format.

Avläggare

I tillägg till ovanstående så säljer vi även avläggare, små bisamhällen som andra biodlare, framför allt nybörjare i våra biodlarekurser får vårda och dra upp till fullstora samhällen.